Saturday, 16 June 2012

selamat hari bapa!

assalamualaikum..

Hari bapa tahun ini adalah 17 jun 2012 hari ahad..even tak pernah ucap selamat hari bapa kat aboh, saya tekad nak wish kat aboh esok. walaupon aboh pendiam dan tak banyak cakap  tapi saya tahu abah tetap sayangkan anak-anak dia..td aboh call.hehe mesti rindu kt i ler teww.haha anyway, saya nak ucapkan SELAMAT HARI BAPA kepada aboh saya yang tersayang. JAMALUDIN IDRIS, angah sayang abah!

terima kasih kerana memberi kasih sayang kpd anak-anakmu..







Aku tiada apa yang dapat kuberikan pada ayahku melainkan hanya ucapan Selamat Hari Ayah dan kasih sayang yang ditunjukkan. Itupun belum cukup. Tapi aku berusaha.

Selamat Hari Ayah untuk semua yang bergelar ayah.

Untuk abah....Pujaan Hati



Friday, 15 June 2012

hati tak tenang

Assalamualaikum.

semua orang pernah buat silap dalam dunia ni kan,boleh ke kite maafkan dia even die wat kesalahan yang besar sangat..ermm tulah.macam-macam masalah.tabahkan hatiku ya allah..stay fokussss!


kita pernah melukai dan dilukai
kita pernah dilukai dan mungkin pernah melukai 
tp kerana itu kita belajar tentang bagaimana cara
menghargai,menerima, berkorban dan memerhatikan.
kita pernah dibohongi,dan mungkin pernah membohongi tapi dr itu 
kita belaja erti diri meminta maaf dan memberi maaf.
setiap waktu yang telah dihabiskan dlm hidup ini,tidak akan berulang kembali
namun ada satu hal yang masih ttap bisa kita lakukan iaitu
BELAJAR dari masa lalu untuk hari esok yang lebih baik
HIDUP ADALAH PROSES,HIDUP ADALAH BELAJAR
tanpa ada batas umur
tanpa ada kata tua
jatuh berdiri lagi
kalah mencuba lagi
gagal bangkit lagi
sampai ALLAH memanggil
"waktunya pulang"



mood: tak tenteram



Thursday, 14 June 2012

tabahkan hatiku Ya Allah

Assalamualaikum.lame tak up date blog.fikiran tgh kacau,macam-macam bende fikir.oh lupe,sekarang musim exam so,tidur mmg tak pernah cukup,stresss tahap cipanzzzzz!!(overrr~bajet best student)haha
jom kite layann lagu lah.insap insaf sikit,



video



Monday, 14 May 2012

last minute study?

Salam..

Anda seorang yang suke study last minute??same lah kite,haha walaupon kita tahu study last minute bukanlah sesuatu yang baik.tapi semua orang pernah laluinya kan?so hari ni saya nak share sikit tip-tip..ceh macam menggalakkan study last minute je kan?seeloknya get ready seawal yang mungkin untuk study..ini just nak bagi kalau-kalau korang dah terjerumus ke lembah ini..ceh ayattt~


1-baca dahulu keseluruhan topic (sekadar review sahaja) kemudian hanya fokus pada bahagian summary topic sahaja. selalunya buku teks selalu provide summary di bahagian last sesuatu topic. itu bermakna ia adalah pekara penting yang perlu korang tahu.
membaca summary teks



2-beri penekanan kepada apa yang lecture tekankan. teknik ini paling berkesan kerana hampir 50 % examanition kuar dari apa yang ditekankan lecture. kira macam soalan spot yang lecturer bagi la. tapi jangan terus tinggal, bace la sikit tajuk yang lain.


3-jangan membuat note yang terlalu panjang, itu bukan caranya kerana korang kesuntukan masa. hanya list down pekara penting sahaja. jangan wat note yang panjang berjela. buat point je..
membuat note.list down perkara penting


4-set mind bahawa semuanya dalam keadaan baik ataupun Englishnya "all is well" supaya anda tidak gelabah dalam peperiksaan. wat cool jer..jangan gelabah nanti semua ilmu hilang.


jangan gelabah semasa peperiksaan



5-tumpukan kepada subject yang susah sahaja, jika korang sudah paham sesuatu subject tidak perlu korang mengambil masa yang lama untuk memahaminya lagi. tapi jangan ambik mudah ataupon dalam bahasa jawa take it easy dengan subjek yang lain.



6-perbanyakkan buat soalan exam yang lepas, hampir 65 % adalah soalan berulang.
jika subject mathematic, disarankan hanya membuat soalan past year sahaja. paham formula dan buat latihan.



7-stay up hanya sekadar anda mampu sahaja. jangan memaksa kerana anda dapat zero jer jika memaksa otak. ambil selang masa yang sesuai untuk rehatkan otak kemudian sambung study semula.




jangan berterusan study,berhenti atau ambil mase rehat sekejap untuk minum cofee 



8-banyaklah bodek lecturer korang.. mana taw kot2 dia terbagitaw ^_^.
hensemnye jambul cikgu..boleh bagitau soalan mane keluar?hehe



9-tumpu lebih masa kepada subject yang korang dapat carry mark rendah. usaha untuk mendapatkan result yang lebih bagus untuk subject itu.



10-berbayaklah berdoa agar apa yang korang baca korang ingat.


berdoa semoga dipermudahkan menjawab peperiksaan



tu je..semoga kita dapat menggunakan tip-tip tersebut di peperiksaaan akan datang.

All THE BEST!





مع السلامة




Sunday, 13 May 2012

subhanallah!cantiknye

keindahan sawah padi yang terletak di Bali Indonesia



Tebing tinggi yang memperlihatkan lautan yang biru



Daun-daun yang gugur pada musim luruh




keindahan air terjun ciptaan Allah  S.W.T



bunga-bunga matahri embun mekar

fakta-fakta yang anda perlu tahu~

Assalamualaikum..

Tahukah anda?saya nak share sikit pasal fakta-fakta yang perlu kita tahu..walaupun ade fakta yang korang dah tau.saya tak kire..huahua.. jom cekidauttt!

1- Lidah adalah otot yang terkuat dalam badan kita.

lidah baby comel ni pon kuat=)





2-Headphone yang dipakai selama satu jam dapat menstimulasikan perkembangan bakteria dalam telinga sebanyak 700 kali ganda.,menstimulasikan tu faham ape?aish korang ni.saya lagi tak tahu saya kurang pasti jerrrrr..hehe

headphone or earphone






3- Orang kidal akan menggunakan tangan kanannya untuk menggaru dan orang yang menggunakan tangan kanan pula adalah sebaliknya.

jangan tanya saya man kidal mengaru camne,saya hanya mengagumi rambut beliau,eh?



4- Wanita kurang tersedu berbanding lelaki.

5- Bulu hidung akan memanjang sehingga 2 meter jika dibiarkan sehingga anda tua.hahaha

6- Kebanyakan orang akan ketawa sebanyak 13kali sehari. saya rasa saya lebih!

7- Masa yang diperlukan oleh manusia untuk melelapkan mata ketika mula tidur adalah 7 minit secara purata.

8- Cuba anda ukur panjang kaki anda pada pagi dan pada sebelah petang. Kaki anda akan panjang sehingga 5-10% pada sebelah petang. yeke?nak try lah

9- Mulut paling kotor (bakteria) adalah mulut kucing dan tempat kedua adalah mulut manusia.

10- Setiap manusia pasti tidak akan dapat menjilat sikunya sendiri kecuali yang mempunyai kelebihan istimewa. mesti korang try kan?haha sebab saya dah try.meme x bulih. =)


budak ni sedang mencuba menjilat sikunya..susah kan?


tu je~assalamualaikum..peace yawwww!

مع السلامة

sahabat sejati

Assalamualaikum...

Hai korang..hari ni saya nak cite pasal sahabat sejati..ala macam bff gitu.."best friends forever" setiap orang mesti ade bff kan..tak kire la time sekolah ke kat universiti ke..kire macam member kamcing la..hari ni saya nak share sikit macamane nak jadi bestfriend yang terbaik and setia..macam kawan time senang dan susah..takdelah time happy je ade,time tengah dalam kesusahan lari cari kawan lain.ish ish..

Die memang Sahabat Sejati bile :
  • bila korang berselisih faham, dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan korang berdua. walaupon die tau tu bukan salah die.
  • bila datang sesuatu bencana menimpa korang, dia akan cuba sedaya upaya untuk meringankan kesusahan tu (try tak nak bagi korang susah hati). so sweeet kan.hehe
  • bila dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada korang, dia akan menutupnya.(selagi tak salah disisi agama,sanggup wat ape-ape tok korang.
  • bila korang berdiam diri (sebab malu nak mintak tolong), dia akan start tanye ape masalah korang.
  • bila korang menghulurkan sesuatu kebaikan kepada bff korang, dia akan menerima dengan baik. kira macam die hargai la ape yang korang buat,
  • bila korang meminta sesuatu bantuan daripada die, ia akan try tolong walaupon die pon tengah banyak masalah..

hmm tulah, walaupon kita  ramai kawan tapi kawan sejati sukar di cari..to all my friends.thanks jadi kawan saya=) loveee you all














take care u olls~




Try to be a better Person~



1. Buang fikiran negatif


Nama pun dah negatif babe. Cuba elakkan daripada fikir merepek-merepek. Memanglah dalam hidup akan ada waktu-waktu kita dapat “bad luck” tapi perkara-perkara yang belum tentu jadinya tu..tak usahlah fikir. Kita ni, suka sangat fikir bukan-bukan. Takut jadi macam ni lah, jadi macam tu lah. Padahal, bendanya entah jadi entah tidak!!! Buang masa tau!! As orang Islam, serahkan urusan “masa depan” tu pada Allah. Selesai.


2. Syukur dengan apa yang ada



Bila kita dapat something, reti-retilah bersyukur. Kalau dapat rezeki lebih (duit) bawak-bawaklah share dengan orang-orang tersayang sikit. Bila kita share, rezeki kita akan bertambah wei. Orang kita ni, ada penyakit kedekut. Makan solo-solo. hahahaahah!!! Ikut orang kot. Pada saya, bila share ada keberkatannya. Sebagai tanda, kita syukur dengan apa yang Tuhan dah beri. Dapat rezeki, kita bersyukur. Share dengan orang, Tuhan tanbah rezeki kita lagi. Sure enjoy hidup macam tu. Allah akan lapangkan dada wooo. Mak saya kata bukan saya eh -..-


3. Nikmati hidup sebaiknya



Belajar terima apa saja seadanya. Memang manusia tak pernah ada yang sempurna. Fizikal dan mental wei. Tapi, cuba belajar terima kekurangan kita tu sebaik mungkin. Lagi cepat kita menghargai diri dan hidup kita, lagi cepatlah kita tahu betapa nikmatnya hidup ni!!! Enjoy!!!!



4. Jangan berfikir yang buruk-buruk saja tentang kawan-kawan kita



Yang ini, kalau terkena…nasib ek. Sebab saya pun dah terkena awal-awal lagi. hahahaha!!! Pernah kena sound dengan my mom. Waktu tu, saya skool lagi. Asal balik sekolah je saya komplen itu ini pasal kawan-kawan. Yang A ni macam ni, yang B ni jahat macam ni pulak. My mom cakap“Kalau kita dah berkawan dengan orang, jaga aib kengkawan. Jahat macam mana pun kawan-kawan kita, jangan burukkan dia. Nanti bukan dapat pahala, tambah dosa pulak”.




Tak tahu nak letak muka kat mana time tuh. hahahahahahaa!!! Betul jugak.  Benda tu boleh jadi bebanan dalam fikiran kita tanpa kita sedar ok. Bila dah ada beban, mana nak enjoy hidup kan????? Acaner tu??? -..- So, cakap yang baik-baik je pasal kawan kita. Boleh bercerita, luah perasaan tapi SESEKALI ok. Kalau tiap-tiap hari, parah!!!!



5. Tampil sempurna


Ok. ini tips last. Sempurna yang saya maksudkan bukan sempurna daripada segi fizikal semata-semata tapi dalaman and pemikiran ar. Setiap hari, bangun tido..cakap pada diri sendiri. Nak cuba tampil sempurna hari ini. Untuk diri kita dan untuk orang lain. Nak pakai kemas-kemas. Nak senyum pada semua orang dan bukan “memilih bulu” untuk kita sedekahkan senyuman tu. Nak tolong orang sebaik mungkin. Nak gembirakan hati orang jugak. Secara tak langsung, korang dah set kan dalam diri…nak jadi positif untuk hari itu!!!! yay!!!!


So,ape lagi,?moge hari ini lebih baik dari hari semalam ok.

take care uolsss!

Saturday, 12 May 2012

saya sayang emak saya

assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..
haluu,,hari ini 13 MEI 2012 adalah hari ibu!!korang dah wish dekat mak masing-masing ke? hehe.. dengan ini saya ehem ehem,cam nk buat pengumuman daaa,,hehe sebenarnya saya nak mengucapkan SELAMAT HARI IBU untuk ibu TERSAYANG NOORLIZA OTHMAN..Angah sayang Mak..terima kasih untuk segala-galanya mak..Terima kasih untuk segalanya semenjak dari kecik  sampailah umur saya yang ke 22 tahun ni..






TERIMA KASIH UNTUK MAK tersayang (walaupon mak tak bace blog)hehe:

TERIMA KASIH: sebab melahirkan angah

TERIMA KASIH: sebab mendidik angah

TERIMA KASIH: sebab ajar angah menulis,membaca, mengaji

TERIMA KASIH: sebab ajar angah erti kehidupan=)

TERIMA KASIH: sebab masakkan makanan feveret

TERIMA KASIH: sebab ajar angah masak.(walaupon nan hado anak die ni)hehe

TERIMA KASIH: sebab siapkan angah pegi sekolah,mandikan,sikat rambut

TERIMA KASIH: sebab tolong buat keje sekolah angah..haha(pemalas punye anak)

TERIMA KASIH: sebab bercerita mase angah nak tido(feveret cite musang)haha

TERIMA KASIH: sebab jage angah mase sakit,sapu minyak angin,urut kepala

TERIMA KASIH: sebab sentiasa ada masa angah tengah sedih, happy,kecewa,

TERIMA KASIH: sebab menjadi pendengar,penasihat,penceramah!hehe

terlalu banyak ucapan terima kasih untuk mak sebenarnya.,jasa ibu ni takkan hilang sampai bila-bila.

terima kasih dan mintak maaf  dari sudut hati kalau ade terguris hati,comfirm ade anak jahat,hehe mak selama 22 tahun angah hidup ni..cuba yang terbaik untuk membalas jasa mak!

Fuhh..ckup-cukup hehe..korang dah wish belum?tak dapat jumpe pon call or text ok??






Abu Hurairah radhiallahu 'anh berkata:

Seorang lelaki datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dan bertanya:


“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?”


Baginda menjawab: “Ibu kamu.”


Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”


Baginda menjawab: “Ibu kamu.”


Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”


Baginda menjawab: “Ibu kamu.”


Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”


Baginda menjawab: “Ayah kamu.”

semoga sama-sama kita mendapat input dari hadith tersebut.hargai ibu anda ok?


apa-apa pon...........




MY MUM IS NUMBER ONE FOR ME!

video




take care uolls~

مع السلامة

sabar je lah!

Assalamualikumwarahmatullahwabarakatuh.

hai korang.....sabar, sabar sabar.. hehe.hari ini saya nak cite sikit tentang sabar..oh ye..baru-baru ni korang ade tengok tak video kat facebook pasal seorang ibu sanggup pukul anak kandung sendiri..Ya Allah..mule-mule macam tak sanggup nak tengok. tp akhirnya tengok jugak. Ya Allah perasaan saya tak dapat dibayangkan.menitik air mata tengok baby tu.kesian sangat =( baby tu meraung menangis pon  mak die tetap  pukul, tampar,baling barang ..mane perginye sifat sabar seorang ibu??hmm kalau korang nak tengok saya bagi link die
-->http://www.youtube.com/watch?v=UyJTEQbaVog korang tengok lah..18 bulan jerrr kena penjara??memang tak puas hati kan?ape-ape pon kita hanya manusia tak mampu menilai.hanya Allah yang mampu..mungkin bukan kat sini..di akhirat penentu segala~

hmm ok lah nak cite sikit  pasal SABAR,atau orang pahang cakap saboooorrr!hehe

SABAR seorang ibu mampu membesarkan anak-anak yang ramai walaupun ketika kecil, anak-anak biasanya sangat nakal dan tidak mendengar kata kerana mereka masih tidak mengerti kata-kata ibunya.

SABAR: hubungan persahabatan terus berkekalan walaupun kadang-kadang dalam bersahabat, kita selalu diuji dengan sikap rakan yang mengundang rasa kecil hati.

SABAR: ramai manusia telah berjaya menjadi orang hebat kerana berjaya melalui pelbagai kesusahan ketika menuntut ilmu.

SABAR:anak-anak kecil akan membesar dalam keadaan yang tegang tanpa kasih sayang kerana tidak ada lagi sifat sabar dalam diri ibu bapa dalam sepanjang membesarkan anak-anak kecil yang masih tidak mengerti.

SABAR: tiada lagi lahirnya orang-orang hebat kerana semua orang tidak sanggup menghadapi kesukaran ketika belajar dan berputus asa saat-saat diuji dengan kesukaran.

bak kata orang "SABAR ITU INDAH " so banyak- banyak bersabar dalam apa jua keadaan ok?
ingatan untuk diri sendiri dan sahabat-sahabat.moge dapat input walaupon sedikit..

PS: Doaku hari ini: Tuhan, beri aku kesabaran dan kekuatan dalam menjalani kehidupan, agar selalu boleh melalui  setiap ujian dariMu.aminnn..


 take care uolllss

مع السلامة

Monday, 23 April 2012

Personaliti diri~



Januari
  * Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
* Pandai mengambil hati orang lain.
* Pendiam kecuali telah dirangsang.
* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi




Februari 
* Berfikiran abstrak.
* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
* Bijak dan pintar
* Berpewatakan yang mudah berubah.
* Mudah menawan orang lain.
* Agak pendiam.
* Pemalu dan rendah diri.
* Jujur dan setia pada segalanya.
* Keras hati untuk mencapai matlamat.
* Tidak suka dikongkong.

 Mac
 
* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa.
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain.
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah.
* Tahu membalas dan mengenang budi.



April
 
* Sangat aktif dan dinamik.
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
* Punya daya mental yang sangat kuat.
* Suka diberi perhatian.
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
* Sangat berani dan tiada perasaan takut.
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
* Emosi cepat terusik.



Mei 
* Keras hati & tegas.
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
* Pemikiran yang tajam.
* Mudah marah apabila tidak dikawal.
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
* Perasaan yang amat mendalam.
* Cantik dari segi mental & fizikal.
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
* Mudah dipujuk.
* Bersikap sistematik (otak kiri).



Jun
 
* Berfikiran jauh & berwawasan.
* Mudah ditawan kerana sikap baik.
* Berperangai lemah lembut.
* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
* Idea yang terlalu banyak di kepala.
* Bersikap sensitif.
* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
* Bersikap suka menangguh-nangguh.
* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
* Cepat marah & cepat sejuk.



Julai 
* Sangat suka didamping.
* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
* Agak pendiam kecuali dirangsang.
* Ada harga dan maruah diri.
* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
* Sangat menjaga hati orang lain.
* Sangat peramah.
* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
* Berjiwa sentimental.
* Jarang berdendam.
* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.



Ogos  
* Suka berlawak.
* Mudah tertawan padanya.
* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
* Berani dan tidak tahu takut.
* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
* Pandai memujuk orang lain.
* Terlalu pemurah & bersikap ego.
* Nilai harga diri yang sangat tinggi.
* Dahagakan pujian.
* Semangat juang yang luar biasa.
* Cepat marah & mudah mengamuk.
* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
* Sangat cemburu.
* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
* Cepat berfikir.
* Fikiran yang berdikari.
* Suka memimpin & dipimpin.
* Sifat suka berangan.
* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
* Belajar untuk bertenang.
* Sikap kelam kabut.
* Romantik, pengasih dan penyayang.
* Suka mencari kawan



September

                                                          


* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
Oktober

                                                                         


* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jln tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.

                                                                 
November
* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.

Disember


* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.

TENTANG HATI INI

Hati..cume sekeping darah yg ada dlm diri manusia..baiknya ia, baik lah seluruh pembawanya, buruknya ia, maka buruk la  pemiliknya..
Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk:




# Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.





# Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.






# Sibukan diri dengan sesuatu
- Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya.






# Luahkan perasaan anda
- Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.


# Senyum
- Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati =)











Friday, 23 March 2012

perjalananku~

assalamualaikum..

hai..semalam saya dengar radio then tibe-tibe terdengar lagu nie dari ramli sarip,terus cari kat youtube..sayu je lagu ni.cer tengok-cer tengok.hehe



Dalam perjalanan ini 
yang masih aku ingati 
pada warna-warna keindahan 
pada garis waktu 
yang entah bila penghujungnya 

Dalam perjalanan ini 
yang banyak bersimpang-simpang 
tapi aku masih mengerti 
tentang nostalgia semalam 
sewaktu bersama denganmu 
yang banyak memberi ilham 
akan erti kehadiran 

Dalam perjalanan itu 
cuma tinggal memori indah 
bersama kenangan-kenangan manis 
dan seandainya 
perjalanan itu sampai di sini 
aku utuskan sebaris puisi syahdu 

Ribuan kemaafan aku bermohon 
tentang bicara semalam 
yang mungkin menyakitkan 
di luar kehendakku 

... ..dalam perjalanan kita 
yang tiada titik-titik kepastian 
semoga... . 
akan terus memberi sinar 
untuk secebis kebahagiaan... 



best kan?


k la....see u later~

مع السلامة~

Khasiat Buah Oren

sedappppnyeeeee

Adakah kita tergolong dalam golongan individu yang mudah dijangkiti penyakit? Mudah demam, mudah selsema dan pelbagai lagi? Jika benar, maka kita tergolong dalam golongan individu yang mempunyai kadar antibodi yang rendah dalam badan.


Antibodi diibaratkan sistem pertahanan dalam badan. Ini kerana sel-sel antibodi dapat membantu kita mengurangkan kadar untuk menerima sebarang jangkitan atau penyakit. Justeru itu, kita perlu tahu bagaimana untuk meningkatkan antibodi dalam tubuh badan kita.

Makan Buah Oren Setiap Hari

 

Menurut Dr. Bill Sears, pakar psikologi dan profesor di University of California, beliau menyatakan pengambilan buah oren setiap hari, dapat membantu meningkatkan kadar antibodi dalam badan.
Ini kerana buah oren mempunyai vitamin C. Vitamin C dapat membantu mempercepatkan produksi antibodi dalam badan. Selain itu, ia juga dapat memberhentikan virus-virus penyakit dan jangkitan, daripada memasuki tubuh badan kita.


Tambah Dr. Bill, buah oren juga merupakan makanan yang berkhasiat, dan antara makanan yang terbaik untuk mempercepatkan produksi antibodi selain daripada daging turki, dan salmon.

Antara Suplemen dan Buah-Buahan – Mana Lebih Baik?

 

Bagi kalian yang bertanyakan soalan seperti di atas, jawapannya sudah tentu buah-buah, khususnya buah yang segar. Namun kita perlu fikir kemampuan kita untuk mengambil buah-buahan segar setiap hari.

Adakah kita mampu meluangkan masa 10 minit untuk makan buah-buahan setiap hari?
Adakah kita mempunyai masa untuk membeli buah-buahan segar di pasar?

Jika kita tidak mempunyai kelapangan masa untuk berbuat demikian, maka kita wajar mengambil suplemen. Pastikan kita mendapatkan maklumat suplemen yang ingin diambil sebelum melakukan pembelian.
Ini bagi mengelakkan daripada terjurumus dalam isu produk tidak halal dan membahayakan tubuh badan.


Tips penting:
Kulit buah oren yang bewarna putih sebenarnya mengandungi vitamin C yang lebih banyak berbanding isi buah oren itu sendiri. Jika anda ingin menikmati buah oren, tinggalkan sedikit lapisan putih kulitnya untuk dinikmati bersama isinya. Walaupun agak pahit, namun ini demi kesihatan anda juga.

kulit buah orange lebih banyak vitamin c dari isinya


tips ini diambik dari DR najwa website ---------->http://blogkesihatan.com/khasiat-buah-oren-dan-kepentingan-antibodi-untuk-tubuh-badan-kita/


nak tau lebih lanjut cekidautt kat sane ok?


bye~

مع السلامة~

Rahsia Disebalik Warna

Assalamualaikum...

haluuu...hai korg,.sihat ke?hari ni saya nak share pasal rahsia disebalik personaliti warna kita.Mula-mule saya nak cite pasal warna orange ataupon dalam bahasa melayu iaitu jingga atau oren. kenape warna oren?sudah semestinya warna feveret saya.hehe,korang punye color feveret ape?kelabu taik anjing kah?merah menyala kah? merah mak ngah ke?haha ...jom cekidauuttt~

orange
             
  • Suka bebas
  • Kreatif
  • Aktif
  • Kelam kabut
  • Tidak fikir panjang
  • Tidak duduk diam 
         



hijau


                                                                           
  • Melambangkan alam sekitar.
  • Tenang
  • Pemurah
  • Ambil berat
  • Pengasih dan penyayang
  • Kreatif
  • Orang mudah ambil kesempatan
           
hitam
                                              
  • -Mencerminkan orang yang series
  • -Warna rasmi
  • -Iltizam yang tinggi
  • -Hiba
  • -Tidak pandai bergurau
            
putih
                                                                         
  • -Bersangka baik
  • -Sabar
  • -Kedamaian
  • -Ikhlas
  • -Kurang kreatif
  • -Lurus 
pink
                                          
  • -Penyayang
  • -Suka pada yang sihat
  • -Bersungguh-sungguh
  • -Naluri rumah tangga yang tinggi
  • -Fokus

kuning
                        
  • -Ceria
  • -Tahan lasak
  • -Suka kawan
  • -Suka enjoy
  • -Suka publisiti 
             



biru muda
                                                    
  • -Sensitif
  • -Beretika
  • -Suka tolong orang
  • -Romantik
  • -Kerja sama
  • -Mudah bekorban untuk orang lain

emas dan perak
                                         
  •  kejayaan

ehem..same x ngan personaliti korang?hehe kalo tak betul tu maap ler. saya ambik dari Dr.fadzilah kamsah..
yang penting saya suke........












hehehe..
tu je kot,jumpe lg~bye

مع السلامة~